Veelgestelde vragen

Over excursies

Het is het gemakkelijkst om via e-mail of een WhatsApp-berichtje met ons te communiceren. Dit mag in het Nederlands! Wij zijn op de hoogte van de actuele status van de excursies en kunnen zo een reservering voor u maken.

Het is nog steeds mogelijk om ter plaatse excursies te boeken, maar als u er zeker van wilt zijn dat er nog plek is, adviseren wij u om dit 2 weken van tevoren vast te leggen. De populaire excursies zoals de 3Dorpentocht, Albanië en Pelikaaneiland raken vaak snel vol.

Voor elke excursie hebben we een minimum- en maximumaantal deelnemers. Dit heeft te maken met de capaciteit van de kleine excursiebusjes of de maximaal toegestane capaciteit op onze bootjes.

Doe voor een excursie comfortabele kleding en schoeisel aan. Bij onze boottocht kan je slippers aan doen en zwemkleding om

Wij hebben standaard het ophalen/brengen, een koffiepauze met drankje en lunch met drankje in de prijs inbegrepen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je halverwege de excursie nog moet bij betalen. Wil je een souvenirtje kopen of iets lekkers onderweg dan is dit voor eigen kosten.

Ja, met verschillende eetwensen kunnen wij rekening houden. Vermeld dit altijd vooraf zodat wij de juiste mensen kunnen inlichten.

Ja, Lale Tours is een geregistreerd Noord-Macedonishce bedrijf wat voldoet aan de vereisten om gasten mee te nemen op excursies, dit houdt ook in dat alle deelnemers, gidsen en personeel verzekerd zijn voor calamiteiten.

Voor elke accommodatie in Ohrid en omgeving hebben we een ophaalpunt in de buurt. Afhankelijk van de excursie en uw accommodatie weten wij de juiste ophaaltijd. Bij het maken van een reservering van een excursie geven wij dit aan.

Over de reservering

De betaling voor de excursie vindt plaats na afloop aan de gids, contant in euro's of denars.

U kunt kosteloos annuleren tot 16.00 uur op de dag ervoor. Bij annuleringen op de dag van de excursie of de dag ervoor na 16.00 uur rekenen we 40% van de excursieprijs, vanwege onze voorbereidingen. Deze omvatten het regelen van een gids, eten, vervoer en we kunnen mogelijk de gereserveerde plekken niet meer invullen.

Heel soms kan een excursie niet doorgaan, wat we ook altijd betreuren. Een veelvoorkomende reden is dat er niet genoeg deelnemers zijn ingeschreven. Voor elke excursie hanteren we minimale en maximale aantallen.

Het weerbericht in Noord-Macedonië is niet altijd betrouwbaar; regen of bewolking kan vrij vaak erg lokaal zijn. Dit is echter geen reden voor ons om de excursie af te lassen. Met dat gezegd hebbende, hebben comfort en veiligheid voor onze gasten en gidsen altijd de hoogste prioriteit.

Het spijt ons te horen dat u op de dag van de excursie ziek bent. Ook als u niet kunt deelnemen vanwege ziekte, rekenen we 40% van de voorbereidingskosten. Het is voor ons namelijk niet meer mogelijk om uw plek in te vullen.

Kleine kinderen tussen de 0 en 4 jaar gaan gratis mee. Kinderen van 5 tot en met 9 jaar gaan voor de halve prijs. Dit geldt voor alle excursie met uitzondering van de jeep safari. Voor de jeep safari geldt, kinderen onder de 10 jaar krijgen €10,- korting.

Onze excursies zijn ook geschikt voor kinderen! Zeker onze boottocht en de jeep safari zijn geschikt. Ook pelikaan eiland voor de echte dierenliefhebber of de 3Dorpentocht voor de cultuursnuiver zijn een aanrader. Alle excursies zijn wel dag excursies en beginnen om 09.00 uur en duren tot 17.00 - 18.00 uur.

Over Rent-a-Car

Bij ons is het niet nodig een creditkaart te hebben.

Alle auto's zijn all-risk verzekerd. We rekenen alleen 300€ eigen risico bij ongevallen of schade. We hopen natuurlijk dat er niks gebeurt onderweg.

De betaling vindt plaats bij aanvang van het contract, daarna ontvang je de sleutels. Betaling is op locatie van de accommodatie in contant, euro's of denars. Of eventueel via PIN of creditkaart bij ons hoofdkantoor in Ohrid aan de Partizanska 8.

Alle auto's hebben een groene kaart, hiermee kan je de grens over. Het is niet toegestaan om naar Kosovo te gaan, vanwege de huidige omstandigheden - dit is ook vermeld op het contract.

Bij de grens heb je nodig de paspoorten, het kentekenbewijs en de groenen kaart. De laatste twee zijn te vinden in de auto, onder de zonneklep van de bestuurder.

Een tweede chauffeur op het contract, de groene kaart en de verzekeringen zijn inclusief.

We hebben kinderzitjes beschikbaar, voor €5,- per dag. Laat bij de reservering weten voor hoeveel kilo je een kinderzitje nodig hebt. Een boosterseat is ook beschikbaar.

Auto's worden op locatie gereden van de je accommodatie. Hier wordt dan ook het contract getekend. Ophalen van de auto is in de ochtend tussen 08.30 - 11.00 uur. Het inleveren van de auto is x aantal dagen daarna in de ochtend zelfde tijd als het ophalen. Auto's kunnen als laatst worden ingeleverd om 14.00 uur, hiervoor wordt nog wel een extra huur dag gerekend.

Over Noord-Macedonië

In Noord-Macedonië wordt betaald met de Macedonische denar (MKD of DEN). Euro's worden vaak ook geaccepteerd. U kunt pinnen bij hotels, restaurants en grotere winkels. Ook is het mogelijk om contant geld op te nemen bij een geldautomaat, maar hiervoor betaalt u een percentage over het opgenomen bedrag, afhankelijk van de bank. We raden aan om bij grote banken in de omgeving geld op te nemen, zoals Halbank, NLBbanka of Sparkasse. U kunt ook euro's meenemen uit Nederland en deze ter plaatse bij een wisselkantoor omwisselen. Hierbij wordt ook een percentage in rekening gebracht, maar de wisselkoersen in de stad zijn normaal. Op het vliegveld is dit echter niet aan te raden.

De Macedonische Denar heeft een wisselkoers van ongeveer € 1,- = 61.5 MKD. Of 100 MKD = € 1,62 . Voor de meest actuele wisselkoers zou u een financiële instelling of een betrouwbare valutawisselwebsite moeten raadplegen.

In Macedonië wordt hoofdzakelijk Macedonisch gesproken, maar ook Albanees en Turks komen voor. Vooral de jongere generatie spreekt vaak ook Engels. Soms beheerst de oudere generatie nog Duits.

Nee, u kunt ook met een identiteitskaart naar Noord-Macedonië reizen, evenals naar Albanië. Let op dat deze minstens 3 maanden geldig moet zijn, anders wordt u niet toegelaten bij de douane op het vliegveld

Nee, uw Nederlandse abonnement is niet geldig in Noord-Macedonië omdat het buiten de EU ligt. U kunt via uw Nederlandse provider een wereld zone pakket 2 aanschaffen voor een bepaald aantal dagen waarin u dan internet en belminuten/sms'jes heeft. Of u kunt ter plaatse een prepaid SIM-kaart aanschaffen van bijvoorbeeld Lica Mobile, A1 of T-Mobile. Dan heeft u een Macedonisch nummer waarmee u kunt bellen, sms'en en internetten. We adviseren u om WhatsApp niet over te zetten naar dit nummer, maar uw Nederlandse nummer te behouden.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.